lauantai 3. maaliskuuta 2012

Ei pysty

Moi!

Ennen ku sytostaateista kuluu liian pitkä aika, niin listaan nyt ylös ne asiat/ruoat, joiden hajua tai makua en voinu hoitojen aikana sietää. Nää kaikki aiheutti miulle TOSI vahvan yökötysrefleksin, ja välillä oli oikeesti lähellä että oksennan esim. keskelle ruokajonoa koulussa. Eli aika kiusallinen vaiva, jota ei voinu paeta mitenkään. Onneks nää on nyt reilun kahen kuukauden sytostaatittomana aikana lieventyny huomattavasti :--) Mutta nyt asiaan! Kaikki kuvat tyylikkäästi Googlen kuvahausta.

1. Kala

Tää oli ensimmäinen ruoka-aine, joka pisti mut yökkimään jo pelkällä ajatuksellaan. Meillä syödään paljon kalaa kotona kaikissa muodoissa, mutta erityisesti kalan paistaminen pannulla ja siitä tuleva käry oli jotain ihan hirveetä. Mun oli pakko pysytellä eri kerroksessa sen aikaa, ku joku teki kalaruokaa keittiössä..! Syömäänkään tätä en pystyny.


2. Punainen liha
Joo ei pysty. Alussa tää menetteli ainaki jauhelihana, mutta mitään suikalepaloja tms. en ois voinu ajatellakaan.


3. Nakkikastike ja perunat
Tätä en kyllä voi syyä vieläkään! :D Vaikka nakit on punasta lihaa niin tää ateriavaihtoehto saa ihan oman maininnan. Olin nimittäin ihan ensimmäistä kertaa sairaalassa sytostaateissa, ja sillon sattu oleen tätä ruokana. En sano, että ruoka oli pahaa, mutta se mielleyhtymä mikä siitä tuli niin estää minuu syömästä tätä nykyään. Koulussa mulla on aina näkkäripäivä, jos meillä on nakkikastiketta ruokana! Pitää nyt äkkiä vaihtaa aihetta, koska miulle tulee ton ruuan ajattelemisestaki tosi heikko olo.


4. Olvi KevytOlo Jaffa
Tällä vedin aina kaikki lääkkeet sairaalassa alas. Jaffaa sai käydä ite hakemassa sytostaattihuoneen nurkassa olevasta pienestä jääkaapista. Loppuvaiheessa otin jo jotain mehuu mukaan kotoa, koska en vaan voinu enää niellä tota yhtään enempää! Hassuu on se, että edelleenki toi tietty merkki jaffaa tekee mulle pahan olon, mutta esim. ihan jotain fantaa (käytännössä samanmakuista kuin jaffa) pystyn juomaan ilman mitään ongelmia. Kuulostan kauheelta nirppanokalta :D


5. Olvi KevytOlo Raikas Kivennäisvesi
Tää kuuluu samaan kategoriaan edellisen kanssa. Kaikki muut vissyt menee alas, KevytOlo ei.

6. Käsidesin haju
Koska sairaalassa luonnollisesti läträtään tällä joka välissä, niin sen hajusta tuli mulle öllötysreaktio - ja tulee vielä tänäkin päivänä. Koulussa en pysty käyttää käsidesiä, koska tulee vaan niin vahvasti sytkyt mieleen ja se pahoinvointi. Mieluummin hankaan käsiäni saippualla useammin kuin käytän käsidesiä.


7. Tee + pulla -yhdistelmä
Sairaalassa tarjotaan klo 1-2 välillä kahvia/teetä kera pullan tai jonku muun leivonnaisen. Sen ainoon kerran jälkeen ku erehdyin ottamaan nuo iltapäiväteet, en oo pystyny juomaan vihreetä teetä enkä syömään sellasta normipullaa. Tähän pullakammoon liittyy myös se, että kerran miun sytkyjen jälkeisenä päivänä (lue: pahoinvointipäivänä) oltiin meillä kavereiden kanssa isolla porukalla ja leivottiin pellillinen pullaa. Yhdistän siis tosi vahvasti pullan pahoinvointiin. Itseasiassa ensimmäiset pullat alkusyksyn jälkeen söin toissapäivänä mummon luona! Ja ne oli kyllä ihan hyviä, yllätyin ku ei enää tullu niin kamalan paha olo.


8. Kahvin haju
Vaikka en ite juo kahvia, niin osastolle tuotavan kahvin hajun takia yhdistin pitkään myös kaikkialla muualla kahvin sytostaatteihin. Hyyyh.


9. Kirkkaanpunaiset mehut
Sain yhden hoitokerran aikana 4 eri pussillista litkuja verenkiertoelimistööni. Kolme niistä oli värittömiä, mutta yksi pussillinen oli väriltään kirkkaanpunaista. Mulle tekee tiukkaa nykyään juoda mitään ihan kirkkaanpunasta mehua :D Se punainen väri oli jo ällöttävän näköstä kattoa siellä sairaalalla, mut vielä ällöttävämpää on nykyään nähdä sitä samaa sävyä jonkun juomalasissa.


10. Versace Bright Crystal -hajuvesi
Miun äiti käyttää tätä hajuvettä, ja tykkäsin tästä ihan hirveesti ennen syöpää! Sit sain taas jonku vuosisadan idean suihkauttaa sitä kaulahuiviin, jotta voisin haistella huivia silloin kun osastolle tuodaan ruoka ja välttää näin ollen ruoanhajusta tulevat yökkäykset. No, ylläripylläri arvatkaapa tykkäänkkö kyseistä hajuvedestä nykyään enää niin paljoa :D Jep, en. Kyllä mie sitä siedän, mut lemppareihin ei enää lukeudu.


11. Subway-ruoka
Subin patongit oli pitkään se ruoka, mikä miulle maistu heti sytostaattien jälkeen. Oon viimeks käyny subissa joulukuun alkupuolella, enkä oo kyllä vähään aikaan menossa sinne... Ajatuksestaki nousee pala kurkkuun. Ja tääkin siis vaan sen takia että yhdistän patongit sytkyihin, ei sen takia että ruoka ois pahaa.


12. Ruisleivän haju
Elettiin miun kolmansien sytkyjen aikaa, kun äiti toi miulle osastolle kanttiinista pari ruisleipää syötäväksi. Kävi sit silleen, et miun ei tehny yhtään mieli syödä mitään, joten laitoin ne laukkuun. Ja sinne ne myös jäi ja unohtui. Reilun viikon päästä avasin sen laukun jälleen ja meinasin yrjötä siitä ruisleivän hajusta! Koko laukku haisi sille :D Pakko oli pyytää iskää ottaa ne leivät sieltä pois, koska ite en ois siihen pystyny.


Tähän hätään en keksi muita ällötysjuttuja. Voisin lyödä vetoa, että heti ku painan tota "julkaise teksti"-nappulaa niin näitä tulvii miun päähän roppakaupalla lisää :) Mutta ei se mitään, tossa oli kuitenki listattuna ne kaikkein pahimmat! Mites te muut syövän sairastaneet, jäikö teille muistoksi mitään haju-/makuällötyksiä sytkyjen valtakaudelta? Vai tuliko teille ylipäätänsä ollenkaan huono olo joistain ruoista? Kertokaa omia kokemuksianne, ois kiva kuulla!

♥: hiihtolomaileva Elli

15 kommenttia:

 1. Mä en oo sairastannu syöpää, mutta mulla on sellanen "vamma/sairaus", jonka takia oon ollu leikkauksissa. Viimenen leikkaus oli 9 vai 10 vuotiaana. 15 vuotiaana pystyin vasta enkan kerran tuon leikkauksen jälkeen maistamaan ruokia, jossa oli kasvisliemikuutio, kasvisruokia yleensäkki, kebabbia, pitsaa... Mun pitis siis syödän yhteen vaiheessa kylmää soseutettua ruokaa. Sen takia jäi sellainen pieni kammo ruokaa. Nyt oon 19 vuotta ja nyt muutaman vuosi takaperin, pystyin syömään kasvisruokia yms. Ei siihen mennykkö muutaman vuos. (: Että etköhän säki joskus "muutaman" vuoden jälkeen pysty nuitakin syömää.

  VastaaPoista
 2. En edes muista mitä kaikkia ällötyksiä mulla oli, mutta nyt niistä on päästy jo suurimmaksi osaksi eroon.

  Yksi sinnikäs ällötys jäi: perus Bonaqua! join ekojen hoitokertojen aikana lääkkeet alas lämpimällä bonaqualla, hyi se oli kamalaa. Vieläkin tulee bonaquasta se sellainen lääketuntu suuhun. Jääkylmänä se vielä menee, mutta ei muuten. Sit mä en pysty sairaalassa juomaan kahvia. Kahvi haisi niin voimakkaalle siel tiputuksessa, siitä jäi paha maku suuhun.

  Saittekste ruokaa tiputusten aikana? Nyt oon kade, me ei saatu pillimehujen ja bonaquan ja näkkärin lisäksi muuta!

  Oli hauska teksti!

  -Anna

  VastaaPoista
 3. Mulle on käyny ihan päivastoi! Voisin syödä vaikka mitä ja kuinka paljon (varsinki suolasta) ._. Niiku kuulemma tyylii kaikki tällä osastolla. Kaikki vaan ei maistu enää suuhun samallaiselta. Outoo..

  VastaaPoista
 4. kardemumma,
  haha voi sua! Toivottavasti mieki pystyn muutaman vuoden jälkeen syömään noitakin ruokia ilman mitään heikotuksen tuntemuksia. Kyllä esim. lihaa pystyn nyt syömään jo ja kalaa jonkun verran myös, mutta ei ne kyl iha favouritteja vieläkään oo :D Sitä ootellessa!

  A,
  sulla on toi Bonaqua vähän niinku mulla toi KevytOlo! I know how you feel, mulle tulee tosta pullon näkemisestäki jo lääkkeiden maku suuhun. Ja kyllä me saatiin ihan lounas tiputusten aikana :o Tosin itse söin sen vaan yhellä kerralla (legendaarinen nakkikastike & perunat -kerta..) ja sen jälkeen hoitajat ei enää tilannu sitä miulle aamulla ku sanoin että tuon omaa evästä. (= Jännää, että joissakin sairaaloissa ei sit vissiin oo tätä lounaskäytäntöä?

  VERGION,
  oispa ollu mullaki noin päin, ois ollu syöminen paljon helpompaa sytostaattiaikana :D Ja tosiaan mieki huomasin ton että jotkut ruoka-aineet vaihtoi mystisesti makuaan! Mut hoitajat selitti että se on ihan normaalia ja johtuu sytostaattien vaikutuksesta elimistöön tai jotain:)

  VastaaPoista
 5. Aika paljonhan noita ruokia jotka huonon olon tekee miulla ainakin oli ja on edelleen vaikka viimeisimmästä hoidosta on jo melkein kaksi kuukautta. Pahimpina voin mainita perus musta tee, pulla, kahvi, viinirypäleet, appelsiini limppari, "mustikan" tuoksuinen käsidesi, makaroonilaatikko, perus viili, piimä ja KAIKKI mitä sairaalassa on ruokana. Yleensä kävi niin et ensin miulla teki mieli jotain ruokaa ihan hirveesti ja kun kerran söin niin toista kertaa en sitä enää alas saanutkaan. :) Niin ja se punainen sytostaatti aine sekä pelkästään se sisätauti osaston haju sai voimaan pahoin vielä monen viikon jälkeen hoidoista.

  VastaaPoista
 6. Joo kuulostaa tutulta itellä yökki oliivi,tonnikala ja toi puolukan punainen juoma.Vieläkin näin 12 vuoden jälkeen punaiset juomat ja tonnikala ei vaan mene alas.Hyvää alkanutta kevättä sinne.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi 14.52,
  joo miulla oli kans toi että eka tekee hirveesti jotain mieli ja sit ei enää ollenkaa sen jälkeen voi ees ajatella sitä :D Vähän karua. Ja sama täällä, miulle tulee siitä osaston hajustaki paha olo. Onneks siellä ei tartte nykyään enää hengailla ollenkaan :)

  Anonyymi 15.40,
  nää on inhottavia kyllä :( Toivottavasti pystyt jo syömään oliiveja ja tonnikalaa, ne on nimittäin ainaki miun suurta herkkua! Hyvää kevättä sinulle myös :)

  VastaaPoista
 8. Moro!

  Minä en pysty edelleenkään (kohta 4 vuotta) juomaan rose-viiniä tai vaal.punaista samppanjaa värin vuoksi, tummemmat herukkamehut alkaa jo mennä.
  Minulle metsämarjojen makuinen Bonaqua on kauhistus, koska join sitä paljon sytoiltana ja oksensin kaiken...uuh! Samoin samantuoksuinen käsidesi...laitoin sitä kerran kassalla yo-apteekissa ja juoksin heti sokoksen vessaan hinkkaamaan käsiä saippualla...koko haju ällötti ja suorastaan yökötti.
  Muuten ruokiin ei liity ikäviä mielleyhtymiä...ja sen kyllä painosta huomaa ;)

  Aurinkoista hiihtolomaa!

  VastaaPoista
 9. Mulla ei oo ollu syöpää, mut aiemmi tänä talvena jouduin vatsanalueen leikkaukseen ja sain tosi vahvoja antibiotteja suoneen. Oon ilmeisesti jotenki yliherkkä niille, koska mulle tuli iha järkyttävää pahoinvointia ja oksentelua niistä. En syöny viikkoon käytännössä yhtää mitää ja tolta ajalta jäi kans pari juttua mitä ei tee mieli pistää suuhun iha lähiaikoina! Mulle koitettiin esim siel sairaalassa juottaa sellasta mansikka-mehukeittoo, josta yleensä tykkäänki, mut sillon se maistu ihan kammottavalta. Muita kammoruokia oli just kaikki lihat ja peruna sekä kaikki makeet mehut..Pelkästää just monien ruokien haju sai aikaan yökäysrefleksin!! Mulla meni aika pitkää et rupes mikää sokerinen maistuu taas! Mut pikkuhiljaa varmaa säki alat tottuu kaikkee taas :) Hyvää hiihtolomaa sulle!!

  VastaaPoista
 10. Ite oon joutunu olee lukuisissa suolen tähystyksissä sairauteni takia, ja sitä ennen pitää aina olla 1½ päivää syömättä + juoda semmosta kirkasta (maaaaaaaaailman kamalinta!!!!!!) litkua. Mulla tulee kaikista kirkkaista juomista esim. 7up ja sprite mieleen se litku etten pysty juomaan niitä enää ollenkaan :D ainut et jos niihi sekottais jotain väriainetta nii sit ehkä menis.

  VastaaPoista
 11. Nää ällötyksen muodostumiset on vissiin aika yleisiä sitten :) Kiva kuulla etten oo ainoo joka tällaisesta kärsii!

  VastaaPoista
 12. Oot postannu tän jo kauan aikaa sitte,mut mun on pakko kans vastata ku alko niin tulemaan kaikki "oksetuksen" tuojat mieleen :D Sairaalan haju, loppujen sytostaattien aikana heti kun sairaalan ovi aukesi mua alkoi oksettamaan ihan sairaasti. Pidin omaa huivia sit nenän edes melkein koko reissun =DD En tajuu kyllä miten selvisin ne viimeiset kerrat, koska siitä hajusta tuli oikeesti tosi pahaolo.
  Hiuksien haju! haistoin ne niin tarkasti hoitojen aikana ku käytin sitä kylmämyssyy, että jos nykyään kauan oikein hiuksia haistelee niin yöök.
  Samat limut mitkä sulla, en oo sairaalassa maistanu ku olvin jotain vadelmalimua, ja sen jälkeen olvin limuu koskaan ostanu enkä taida koskaan ostaakkaan.
  Käsidesin + muiden desinfiointiaineiden haju, hyhhyyi.
  ++eväsleivät, varsinki kans ruisleipä, äiti aina otti ja tarjos niitä mulle sieltä huoneen jääkaapista niin ja ne jugurttitölkissä olevat mehut!

  VastaaPoista
 13. katariina,
  hahaha meillähä on sit tosi paljon samoja! :D Koska vaikka en tota sairaalan hajua tässä mainitsekaan niin kyllä seki aiheutti ällötystä, aiheuttaa edelleen jos meen käymään siellä.... :D Saa nähä mite selviin maanantaina ku ois lääkärin vastaanotto! Pakko ehkä pidätellä hengitystä :D

  VastaaPoista
 14. Jjoo tai laittaa vaan itsekkäästi oikein voimakkaan hajuista hajuvettä ;D suosittelen.. :D

  VastaaPoista
 15. katariina,
  joo pitää vaan ignoorata se osaston ovessa oleva kyltti: "Tulethan ilman hajusteita".... hehhe :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)