torstai 20. syyskuuta 2012

Elina vs. YTL

Hengissä!!

Syksyn kirjotukset oli ja meni. Mulle tuli aivan järkyttävä kiire tehdä niitä tehtäviä. Kahteentoista mennessä olin saanu kirjoitettua vasta kaks ekaa esseetä ja jäljellä oli vielä neljä. Ei siinä, kolmeen tuntiin ne 4 viimeisen esseen suunnittelu ja toteutus on aika hyvä suoritus mun mielestä. Mulla oli koko ajan niin hoppu, etten ehtiny ees syödä eväitä :--D Lähin pois minuuttia vaille ennen koeajan loppumista. Pari esseetä jäi vähän viimeistelemättömiksi, mutta toivottavasti niistä löytys kuitenkin se punainen lanka. Mä pyrin aina kaikissa muidenkin ku äidinkielen aineissa kirjoittamaan hyvää suomen kieltä, mutta nyt ajanpuutteen vuoksi musta tuntuu, että konsepteille tuli rustattua aikamoista töks töks -tekstiä. Nyt ei auta ku toivoa, että YTL antas armoa (tunteeks ne ees sellasta sanaa?) ja saisin hyvän kirjaimen.Nyt on ihan hassua, ku alitajunnassa ei hoe ääni kokoaikaa "lueluelue", vaan seuraavat kirjotukset on vasta keväällä. Sillon mulla on edessäni pitkä ruotsi, enkku (pitkänä tai lyhyenä, en tiiä vielä) ja äikkä. Biologiaakin harkitsen... Anyway, ei se koetilanne ollukaan niin paha ku mielikuvitukseni antoi ymmärtää. Aika rentoa se oli loppujen lopuksi, ihan ku ois ollu normikokeessa. Korvatulpat oli muuten ihan ykkösjuttu! Ei häirinny mitkään paperin kahinat tai kanssasisarien yskimiset ollenkaan.


Äsken käytiin Jossun kanssa kirpparilla ja löysin sieltä kerranki semmosta, mitä lähdin ettimään! Nimittäin neuleita. Syksy on siinä mielessä ihan jees, että saa hyvällä (teko)syyllä ostaa uusia villavaatteita. Jipiii.

Huomenna mulla on vapaapäivä, jonka vietän autoa ajaen, treenaten ja illalla kamun synttäreitä juhlistaen. Mulla on tosiaan eka ajotunti huomenna ja oon ihan innoissani siitä :--D Musta tulee maanteiden kuningas, beware. Nyt popsin tässä noita eilisiä eväitäni, ja kohta taidan tehä katoamistempun täältä sosiaalisen median ihmeellisestä maailmasta ja mennä kerranki ajoissa nukkumaan. Kauniita unia!! :)

♥: Elli

24 kommenttia:

 1. Kirjota vaan pitkä enkku jos motivaatiota riittää ja oot kaikki enkun kurssit käynyt :) Aivan taatusti niillä kurssien pohjatiedoilla selviää kirkkaasti kirjotuksista.

  VastaaPoista
 2. löysin sun blogisi vähän aikaa sitten ja jäin kyllä heti tähän blogiin kiinni :) sait kyllä ehdottomasti uuden lukijan! :D

  jos kiinnostaa käy kurkkaamassa mun blogia http://riikka-h.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Ehdottomasti pitkä englanti!!

  Lyhyen L vastaa pitkän A:ta

  VastaaPoista
 4. Hanna,
  en tiiä yhtään kyllä :( Ku oon tosi huono enkussa, varsinki kuuntelussa, ni oikeesti en tiiä pääsisinkö ees enkkuu läpi! Mut pitää harkita vielä...

  Riikka Hämäläinen,
  kiva että löysit tiesi tänne ja tervetuloa seurailemaan! :) Ja jepulisjeee mä käyn tsekkaa sun blogin pian :--)

  Anonyymi,
  muttaku mä saisin oikeesti pitkästä enkusta varmaan sen A, tai hyvällä tuurilla B tai C... Oon vaan todella huono enkussa :D Ruotsia ymmärrän paljonpaljon paremmin. Mutta onneks tässä on aikaa harkita vielä!

  VastaaPoista
 5. Ai vähän niiku Teuvo?

  VastaaPoista
 6. Just niiku teuvo :)) alta pooois!!

  VastaaPoista
 7. Joo ja 'jahvat' tulloo!!

  VastaaPoista
 8. jaksele sun syövän kanssa ♥ !:(

  mutta ihana blogi ja upea asu :)

  VastaaPoista
 9. Bongasin sut tänään illalla keskustan citymarketissa. Ehkäpä se olit sie?! Yhtä kaunis ainakin :)

  VastaaPoista
 10. Ilona Juuli,
  oot varmaan aika uusi seuraaja? :> Mä sain kato terveen paperit jo helmikuussa, ja syöpä on nyt kahden kontrollikäynnin perusteella voitettu. :) Mutta kiitos tsempeistä, sitä tarvitaan kuitenkin esim. tukan kasvatukseen! =)

  Anonyymi,
  joo siellähän me käytiin eli mie se varmaan olin! :D Oisit tullu moikkaamaan! Ja kiitos kehuista, tuli hyvä mieli :)

  VastaaPoista
 11. Jos mietit sitä enkun kirjottamista, niin ku se ei oo sulla pakolisena on ihan yks ja sama minkä siitä saat. Sillo siun ei tarvii stressata siitä ja pärjäät paremmin :)
  tsemii kirjotuksiin!! :))

  VastaaPoista
 12. Anonyymi,
  mä kirjotan näillä näkymin vaan neljä ainetta, joten enkku on mulla väkisinkin pakollinen =( Ellen sitte tee silleen, että kirjotan myös bilsan ja laitan sen pakolliseks ja enkun ylimääräiseksi! Saapi nähä :) Kiitos tsempeistä :)

  VastaaPoista
 13. ihanaa ! eli parannuit ♥ onnea (:!

  VastaaPoista
 14. Ilona Juuli,
  joo parannuin!! :) Kiitos paljon ♥

  VastaaPoista
 15. Ylppärikirjoituksia stressaa kyllä ihan liikaa etukäteen. Onneksi meillä opettajat sai lukiossa aika hyvin meidät pienet stressipallerot kuriin ja sitten kirjoitusaamuna ei jännittänyt enää niin paljoa.
  Toivottavasti terveystieto meni hyvin. Sormet ristissä sun vuoks :) Ja sisältöhän noissa ratkaisee ja tekstin pitää olla lähinnä luettavaa. Itse tosin kirjoitin noita luonnontieteitä (fyssa, matikka, kemma) niin ei pahemmin tarvinnu esseiden ulkoasusta huolehtia :D
  Kirjota enkku just niin pitkänä tai lyhyenä kun tunnet itsellesi sopivan. Vaikka olisitkin (oletkin?) käynyt kaikki enkun kurssit, muttet tunne pärjääväsi tarpeeksi hyvin, ota vain se lyhyt. Turha tuommoiseen on omaa mielenrauhaansa uhrata.

  VastaaPoista
 16. hei ! kirjoitan itse ensi vuonna terveystiedon :) Olisiko sulla jotain vinkkejä miten siihen kannattaa lukea ? Olen niiin stressaavaa tyyppiä, joten vinkeistäsi olisi taatusti apua ! :) terkuin, Alina

  VastaaPoista
 17. Paula,
  joo mäkin huomaan nyt että se stressaaminen oli loppujen lopuks aika turhaa... tai ehkä se sai mut kuitenkin lukemaan vähän enemmän? En tiiä. Mutta enää ei auta ku toivoo että tulis hyvät pisteet :) Sitä ne opettajatki sano ku kerroin tosta esseideni tökeryydestä, ettei se ole niin huolestuttavaa ja tärkeää on vain asiapitoinen sisältö! En mee kyllä takuuseen siitäkään...mulla on toisinaan vähän turhan vilkas mielikuvitus. Erityisesti tilanteissa, joissa ei nimenomaan saisi soveltaa, esim. ylppärit. Hmm.

  Mua vähä mietityttää toi enkun kirjoittaminen, oon oikeesti ihan puun ja kuoren välissä :D Voi kumpa joku ois päättämässä mun puolesta! Ehkä tää tästä vielä selkiytyy :)

  VastaaPoista
 18. Anonyymi,
  moikkamoi! Kyllähän noita vinkkejä muutama löytyy :) Ensinnäkin KUUNTELE tunneilla, siis oo niin tarkkana korvana ku mahdollista! Kysele paljon, ja pyri ymmärtämään pikku yksityiskohtien sijasta kokonaisuuksia. Käy ihmeessä se ihmisibiologian kurssi, koska siitä saa paljon tukea terveystiedon puolelle (BI4-kurssi sisältää mm. sydämen ja verisuoniston toiminnan, ja terkkatiedon puolella käydään läpi esim. sepelvaltimotautien ja sydäninfarktien syyt ja seuraukset, jotka liittyvät olennaisesti sydämen ja verisuoniston hyvinvointiin). Panosta terkkatiedon kokeisiin: mulla tuli ainakin tosi paljon asioita ulkomuistista, koska olin päntänny ne päähän niin hyvin kokeisiin lukiessani. Esim. riippuvuuden syntyä mun ei tarvinnut kerrata kirjotuksiin ollenkaan, koska muistin kaiken viime talven TE2-kurssilta. Huolellinen etukäteisvalmistautuminen säästää voimia sit ennen h-hetkeä ja energian voi käyttää vaan kertailuun. Joten keskity siis nyt niitten kurssien aikana ja tee tunnilla muistiinpanot omin sanoin! Mä ainakin huomasin, että jos selitin asiat itselleni tyypillisellä tavalla vihkoon, niin ne jäivät paremmin mieleen kuin suoraan taululta kopioidut tekstit.

  Mä luin kerran läpi kaikki kirjat, mutta keskityin tohon ABI Terveystieto-kirjaan. Sen luin ties kui monta kertaa nyt tässä alkusyksyn aikana... Ja se kannatti! Koska tossa on tosi tiiviisti mutta kuitenkin tarpeeksi laajasti käyty läpi kaikki muut aihealueet paitsi uni ja sen merkitys elimistölle.

  Terveystieto on aine, joka koostuu pienistä osista. Se koostuu siitä, mitä sä opit tunnilla sekä siitä, mitä luet mediasta ym. Selaile siis nettilehtiä, googlettele epäselviä/muuten vaan kiinnostavia aihealueita ja pyri ajattelemaan, ettei se ole pakkolukemista. Kaikki tollainen "oheistoiminta" tukee sun käsitystä ihmisten kokonaisterveydestä ja saat oppitunneistakin enemmän irti, kun perustietämys on laaja. Ja jos et oo käyny ensiapukursseja, ni suosittelen! EA-juttuja käydään todella vähän terkan tunneilla, mutta niistä voi suurella todennäköisyydellä olla kysymys lähiaikojen kirjoituksissa, koska vähään aikaan siitä ei oo kysytty mitään. Mulle toi käytännön ensiavun harjoitteleminen niillä kursseilla on jääny mieleen paremmin kuin kirjan monotonisesti selitetyt ohjeet.

  Mitähän muuta... Sen mä vielä sanon ettei todellakaan kannata stressata. Mä jännitin ihan sikana, mutta siellä koetilanteessa olikin tosi rento fiilis. Korvatulpat päässä sai päälle kunnon flow-tilan, ja aika meni ku hujauksessa ku uppouduin siihen kirjoittamiseen. Siks mulle tulikin ehkä vähän kiire :D Mutta älä tosiaankaan huolehi kirjotuksista vielä, sulla on vuosi aikaa! Ja vuodessa ehtii oppia vaikka mitä :) Tärkeintä sun ois ehkä nyt vaa pitää yllä sitä mielenkiintoa terveystietoo kohtaan ja olla mahdollisimman utelias. Kysele opelta paljon, koska ne on siellä sitä varten! Jos sun tutuilla on esim. jotain kansantauteja (esim. II-tyypin diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, mielenterveyshäiriöt, syövät) niin juttele heidän kokemuksistaan, kuten sairastumisen vaiheista, hoitokeinoista ym. Tollaset "tositarinat" jää ainakin mulle päähän helposti ja ne konkretisoi sen, mitä kirjassa lukee.

  Jatkan seuraavassa kommentissa ku tää Blogger ulisee liian pitkästä HTML-koodista....!

  VastaaPoista
 19. JATKUU

  Jos haluut alkaa nyt jo lukemaan (rispektii oikeesti jos alotat), niin mun mielestä sun kannattas kerrata ihan perusjuttuja aluksi. Käy läpi esim. just noi kansansairaudet, stressi, kriisit, ravinto, seksuaaliterveys yms. laajat aihealueet. Jos osaat peruspohjat, niin on helpompi lähtee menemään pikkuhiljaa syvemmälle ja syvemmälle kyseisiin teemoihin.

  Kannattaa myös muistaa, että terveystiedossa KAIKKI asiat liittyy toisiinsa jollakin tavalla!! Esim. raskaudenaikainen tupakointi aiheuttaa sikiölle kehitysvaikeuksia, kuten pienipäisyyttä ja oppimishäiriöitä tulevaisuudessa. Vauvan synnyttyä ja vartuttua "erilaisena" oleminen voi johtaa lapsen kiusaamiseen, mistä taas seuraa oman minäkuvan heikkeneminen ja itsetunto-ongelmat. Jotkut esim. syövät suruunsa, joten seurauksena voi olla ylipaino, jonka myötä ihminen altistuu kansantaudeille, kuten edellämainitulle sepelvaltimotaudille. Eri tautien hoidot vievät taas valtiolta rahaa ja sairaudet aiheuttavat esim. paljon työpoissaoloja. Ja koska valtion on maksettava kansansairauksien hoitokuluja, sillä ei ole tarpeeksi varaa palkata esim. vanhustenhoidon tai lastensuojelun työntekijäpulaan helpotusta. Ymmärrätkö ketjun rakentumisen? Terveys kattaa lähes kaiken ihmisen elämässä, ja kannattaakin siis muistaa että yksi asia johtaa toiseen ja ne taas yhdessä kolmanteen. Asioiden välille rakentuukin vähän niinkuin siltoja :)

  Mä suosittelen sua pitämään silmät auki ja korvat höröllä nyt tän vuoden ajan! Joka päivä esim. Iltalehden nettiversioon päivittyy jotain terveyteen liittyviä tutkimuksia ja muita uutisia. Kannattaa tarkkailla niitä kriittisellä silmällä ja pohtia, mikä on luotettavaa tietoa ja mikä ei. Tän syksyn kirjotuksissa oli kysymys, jossa piti analysoida erään tutkimuksen luotettavuutta ja sen toteuttamistapaa. Terveys on niin laaja aihe ja se kiinnostaa ihmisiä paljon, niin siitä lähtee helposti liikkeelle väärää tietoa. Mutta siltikin suosittelen tosiaan kaiken median seuraamista, koska niistä artikkeleista ym saa tosi paljon pikkujuttuja poimittua mieleen :)

  Tsemppiä jo nyt vuoden päästä koittavaan koitokseen! Ja muista hei että se on kuitenkin VAAN yks yo-koe, ei sen enempää. Kokeen voi aina uusia, ja mäkin saatan mennä keväällä uudestaan kirjottamaan terkan, jos en nyt saa siitä mielestäni tarpeeksi hyvää arvosanaa... Huomenna tulee alustavat tulokset, jaiks.

  Tää oli muuten varmaan mun elämäni pisin kommentti, huhhuh. Kaunista syksyä siulle :)

  VastaaPoista
 20. voi suuret kiitokset sulle Elina ! :) ihan huippua että jaksoit/ehdit vastata näääin piiitkästi ! Noista todellakin otan oppia, hyviä vinkkejä :) Toivotaan että saat sen arvosanan terkasta mitä oot lähtenyt hakemaankin ! Pidän peukut pystyssä :) Erittäin mukavaa ja lämmintä syksyä myös sulle :) Alina kiittelee hirmusesti !

  VastaaPoista
 21. Anonyymi eli Alina,
  haha ei kuule mittään! Kiva, jos noista oli ees vähän apua :) Oli ilo auttaa, kysy vaan ihmeessä jos tulee vielä jotain jossain vaiheessa mieleen :--)

  VastaaPoista
 22. Noita sun vinkkejä lukiessa tuli sellainen olo, että taidan olla pulassa... :-D

  Kirjoitan terveystiedon ensi syksynä. Takana on nyt 2,5 kurssia ja tuntuu, että päähän ei ole jäänyt mitään. TE2 kävin aivan onnettoman sijaisen kanssa ja TE3 suoritan parhaillaan verkkokurssina. Näillä kahdella viimeisellä kurssilla ei ole tullut opittua kovinkaan paljoa.

  No, ehkä pänttään ensi kesänä ahkerasti ja loistan sitten yo-kokeessa huonoista kursseista huolimatta. Abien kertauskurssejakaan meidän lukiossa ei enää ensi vuonna välttämättä järjestetä (?!?!) kaupungin säästöjen vuoksi. Katastrofin aineksia ilmassa :DD

  VastaaPoista
 23. koivu,
  ymmärrän paniikkisi, mutta oikeesti nou hätä vielä! :D Sulla on runsaasti aikaa panostaa lukemiseen. Ja moni mun kavereista meni tämänkin syksyn kirjotuksiin lukematta _ollenkaan_, ja sai silti E:n :--) Mäkin ajattelin viime keväänä että "kesällä sit luen ihan sikana terkkatietoo, ihan varmasti" - ja no, arvata saattaa etten mä ehkä ihan niin paljon sitä sitten lukenutkaan. Mutta onneks syksylläkin ehtii hyvin vielä :> Tsemppiä, kyllä se siitä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)