perjantai 7. syyskuuta 2012

Syöpäjuttuja höpötysjuttuja kirjoitusjuttuja

Mulla oli tänään verikokeet kontrolleja varten. Suonet oli kerrankin yhteistyöhalukkaita ja selvisin yhdellä neulanpistolla! Tasan viikon päästä perjantaina on siis elämäni toiset syöpäkontrollit ja APUA mua jännittää. Kontrolleja tulee seuraamaan kandiryhmä Kuopiosta, ja mun pitää tarkastuksen lisäksi kertoa heille tarinani ensioireista aina tervehtymiseen asti. Annan varmaan myös jonkun niistä kandeista tehdä sen tutkimuksen mulle, koska niille on tärkeetä päästä harjoittelemaan tulevaa ammattiaan varten.

Oon viime päivinä lukenut, ihastunut maustamattomaan jugurttiin vadelmien kanssa, yrittänyt nauttia arjesta huolimatta tästä stressistä ja sadepäivistä, löytänyt kaupasta uusia pähkinättömiä välipalapatukoita, säästänyt minuutteja aamuisin heittämällä päälle vain hupparin ja tuulihousut, mennyt lähes joka ilta kymmeneltä nukkumaan, potenut flunssanpoikasta, pelaillut tennistä ja ihastellut otsatukkaani. Hiustenkasvatusjuttuja on luvassa taas piakkoin, koska oon saanu otsiksen vihdoin ja viimein kokonaan takaisin. Jos joku ois sanonu mulle viime keväänä ollessani kalju, että syyskuun alussa sun otsis yltää jo reilusti kulmakarvoihin, niin en ois uskonu. Mutta siellä se nyt on!! Lienee sanomatta selvää että oon tositosi onnellinen.

Päivät on menneet aikalailla tällä kaavalla: aamukahdeksaksi kouluun, pois yhden aikaan, lukemaan kirjastoon, treeneihin, sieltä suoraan autokouluun, sitten johonkin partiohommaan ja 8-9 välillä takaisin kotiin lukemaan. Mutta onneks voin nähdä öisin oikeita prinsessaunia, koska vaihdoin sänkyyn barbie-lakanat suoraan viime vuosituhannelta. Noi on ihan parhaat! Terveisin Elina, 18 vuotta. :)

Sitten yo-asiaa. Mua pyydettiin kertomaan lukutekniikastani ja valmistautumisestani ylioppilaskirjoituksiin. Kirjoitan nyt syksyllä vain terveystiedon, ja keväällä sitten äikän, ruotsin ja enkun. Bilsa mulla on vielä harkinnan alla.. Mutta tosiaan, mulla ei oikeastaan ole mitään erityistä lukutyyliä. Itsenäinen pänttääminen ei toimi mulla oikein hyvin, koska en tykkää lukea vaan opin parhaiten joko kuuntelemalla tai kirjoittamalla. Saan yhden oppitunnin aikana enemmän irti kuin kolmen tunnin lukusessiosta kotona. Siksi pyrinkin koulussa olemaan aktiivinen ja kyselemään paljon, koska ne vastaukset jää mulle tuplasti paremmin mieleen kuin kirjan tekstit.


Meillä on käytössä Terve!-kirjasarja, joka on mun mielestä ihan hyvä. Ainakin siinä on vähemmän nippelitietoa kuin tossa Dynamossa. Kaikista paras ylläolevista kirjoista on kuitenkin ABI Terveystieto. Se on kätevä, koska siinä käsitellään yhdessä kappaleessa yksi iso aihealue tiivistetysti. Kirja ei sisällä paljoakaan kuvia/kaavoja, mikä on harmi, mutta muuten tuo on oikein kompakti paketti terveystiedon kertaajalle. Joissain kohdin mulle on ollut apua biologian 4-kurssin kirjasta ja siellä oppimistani jutuista, siksi lätkäisin kuvaan myös Bioksen. Biologian 4-kurssi käsittelee ihmisen kehon toimintaa, jonka ymmärtämisestä on paljon hyötyä terveystietoa lukiessa. Se on muutenkin äärettömän mielenkiintoinen kurssi, joka kannattaa käydä vaikka vain huvin vuoksi :)


Kaivoin esille vanhat kokeet ja esseet. Lueskelin ne läpi, katsoin mitä virheitä olen silloin tehnyt ja mietin kuinka muuttaisin vastauksiani entistä paremmiksi. Vanhoista muistiinpanoista on ollut myös apua: ajatuskartat ja muut havainnollistavat kuvat tuovat vaihtelua opiskeluun. Me ollaan saatu koulusta vanhoja yo-kokeita, joita oon tutkinut ja yleensä ahdistunut siitä, kuinka tarkkaan ja laajasti kaikkiin kysymyksiin pitäisi osata vastata. Terveystiedon kirjoituksethan koostuvat 6 tehtävästä, jotka voivat olla esim. esseitä, tilastotehtäviä, käsiteselityksiä tai aineistotehtäviä. Aikaa kokeen suorittamiseen on 6 tuntia, eli se tarkoittaa 1 TUNTI PER TEHTÄVÄ. En tajua, kuinka pystyn tuohon. Mulla menee yleensä jo se tunti yhden esseen suunnitteluun. Toivottavasti sinne tulis niitä kevyempiä tehtäviä sekaan ettei multa lopu aika kesken.

Lisäksi oon tehnyt muistiinpanoja, joihin oon yrittänyt tiivistää jokaisen kappaleen pointin muutamalla ranskalaisella viivalla. Täysiä konsepteja on päässyt kertymään jo aika iso pino... Viimeisen viikon ajan ajattelin lukea vain noita muistiinpanoja. Kannattaa myös miettiä, mitä aiheita mediassa oli pinnalla vuosi sitten terveystietoon liittyen. Yo-kokeet tehdään aina vuotta aikaisemmin, joten on hyvin mahdollista, että tällä kertaa kysytään jotain vaikkapa karppauksesta, joka herätti aikamoisen haloon yleistyessään viime syksynä. Samoin aiheita, joita ei ole parissa viimeisimmissä kirjoituksissa kysytty (esim. stressi), saattaa tulla tähän kokeeseen. Vanhoja yo-kokeita löytää muuten abitreeneistä täältä.

Musta tuntuu ettei multa irtoa enempää vinkkejä terveystiedon kirjoituksia varten. Muut lukijat saa toki niitä heitellä tonne kommenttiboksiin, mäkin ottaisin niitä ihan mielelläni vastaan :D Ite yritän ainakin vaan pitää pään kylmänä koetilanteessa, luottaa osaamiseeni ja takoa tajuntaani sen, että kyseessä on loppujen lopuksi vain yksi koe. Yksi koe, jonka epäonnistuminen ei tiputa taivasta mun niskaan. Hoen päässäni sanaryhmiä "psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen muoto" sekä "yksilöllinen, yhteisöllinen, yhteiskunnallinen ja globaali vaikutus", joiden avulla pääsee jo pitkälle. Myös syy-seuraus-suhteet kannattaa pitää mielessä, kuten myös primaari-, sekundaari- ja tertiaaripreventiot.

Toivottavasti tästä oli apua jollekulle! :)
Nyt lähen treeneihin ja loppuilta kuluukin kirjan parissa, jipii.

♥: Elli

13 kommenttia:

 1. miten sulla kasvaa noin hirmu nopeeta noi hiukset! kasvaispa mullaki, hui!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi,
  en tiiä vaikuttaako noi Piimax-tabletit miten paljon loppupeleissä, mutta nopeesti nää kyllä kasvaa :) Eikä haittaa ollenkaan... Tai sit sen kasvun huomaa vaan helpommin lyhyissä hiuksissa kuin pitkissä :>

  VastaaPoista
 3. montako kurssia oot käyny terveystietoa? meillä on koulussa vaan kolme pakollista, eikä ollenkaa valtakunnallisia eikä syventäviä niin mietin että onkohan muuallaki nii :o

  VastaaPoista
 4. Jassu,
  meillä oli vaan yks pakollinen terkkatiedon kurssi ;o mutta oon käyny 3 kurssia + nyt on menossa 4.kurssi eli toi kertauskurssi (ABI-kirja). Aika jännä et voi olla noin isoja eroja pakollisissa ja syventävien kurssien valikoimassa..! Mutta kai se on niin koulukohtaista sitten:)

  VastaaPoista
 5. Mulla tuli kirjotuksissa ihan hirvee paniikki, koska mulla meni kahessa ekassa tehtävässä melkeen kolme tuntia :D Tosin alotin jokereista, mutta meni kyllä tiukille. 14.59 laitoin viimeisen pisteen paperiin, ehdin just ja just tehdä 6 tehtävää, vaikka viimenen oliki kyllä vähän hätäsesti sutastu. Mut aikaa kulu mulla kans siihen esseen suunnitteluun aika paljon, mutta ei todellakaan kannata jättää väliin, paljon helpompi sitte jäsentää se lopullinen vastaus :)

  VastaaPoista
 6. Nina,
  apua voin niiiin kuvitella, että mullekin tulee kiire... Ääääk :D Pakko mun on ne esseet suunnitella, koska muuten en saa kaikkia olennaisia asioita sinne tungettua ja survon sen täyteen kaikkee epäolennaisempaa. Pitää kai treenata nyt 2 viikon aikana joku extranopee kirjoitustapa :--D

  VastaaPoista
 7. Muistan, kun itsekin mietin ennen reaalia uota aika-asiaa. En muista montako vastausta meillä piti kirjoittaa (13 vuotta sitten), mutta muistan, että ihmeesti se aika riitti. Itse ajattelisin, että kannattaa aloittaa semmoisesta tehtävästä, jonka osaa niin parhaiten, ettei tartte kauheasti suunnitella sitä esseetä. Siinä alussa kun vähän kuitenkin jännittää, niin voi olla, että siihen suunnitteluun sekoituu sitä jännitystä ja menee hulluna aikaa. Ja kannattaa kaikesta huolimatta syödä jne., ettei käy niin että lopussa ajatus on tahmeaa ja hidasta.

  On se kyllä jännää aikaa, tsemppiä!!!

  VastaaPoista
 8. sun hiukset on kasvanu hirmu paljon! :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi 8.20,
  toivottavasti aika riittäs miullakin... Kiitti paljon vinkeistä, pitää yrittää muistaa myös syödä!! :)

  Anonyymi 15.17,
  niinhä nuo on ;) happyhappyhappy!

  VastaaPoista
 10. niin tai olisko ollu nii et meilläki on vaa yks pakollinen.. :D en muista nytte, mut meil on tosiaan niinku vaan kolme kurssia saatavilla koko lukioaikana :s kirjotusten kannalta se on kyllä vähä huono juttu ku voi tulla niin laajoja ja nippelitietokysymyksiä..

  VastaaPoista
 11. Jassu,
  voi olla joo :( niinpä, vähän pelottaa et mitä sieltä tulee vastaan...! Toivottavasti tulis ei mitään kauheita nippelitietoja :s

  VastaaPoista
 12. Sulla on tosi hyvät lukuvinkit :)

  VastaaPoista
 13. emppu,
  hyvä jos niistä oli jotain apua :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)