perjantai 2. joulukuuta 2011

Antibiootteja ja refleksiiviverbejä

Heipparallaa!

Koin eilen taas kauhunhetkiä, kun sattumalta huomasin kainalossani samanlaisen patin kuin silloin syksystä (eli sytostaatteja piti silloin pattien takia siirtää). Patti on n. sormenpään kokoinen, eikä näy päällepäin mutta tuntuu ihon alla kipeästi, kun sitä painaa. Tänään sit lääkäri määräsi miulle puhelinreseptin antibiootteja siihen (hei rakas Kefexin, olikin jo ikävä), eli 7-9 päivän kuuri alkakoon! Toivotaan, että noita patteja ei tuu enempää ja seuraava hoito päästään antamaan suunnitellusti 13.12.

Mulla on menny tää koeviikko vähän penkin alle, oon joutunu skippaamaan kolme koetta kokonaan ja teen niitä sitten kun seuraava jakso on jo alkanu. Tänään aamulla olin kuitenkin reipas ja menin koululle tekemään saksankokeen. Koe oli aika tuskaa, mutta johtunee siitä etten oikein valmistautunut siihen. Mun onnekseni koe oli suurimmalta osin monivalintatehtäviä, mikä tarkoittaa sitä että mulla oli jokaiseen kysymykseen 25% mahdollisuus vastata oikein..... Ei oikein nuo refleksiiviverbit ja demonstratiivipronominit tullu niin ku apteekin hyllyltä. Lottokone pyöri siis vinhaa tahtia tänään auditoriossa, nyt on pakko viikonlopun aikana oikeesti lukea niihin loppukokeisiin!


Pyydän nyt teiltä syövän sairastaneilta/sitä edelleen sairastavilta neuvoja. Kertokaa miulle omia vinkkejänne, millä saatte pahan olon pidettyä kurissa! Miulla on nyt ollu nää edelliset 4 päivää aika kehno olo, ja otan enemmän kuin mielelläni vastaan omia kokemuksianne. Meneekö teillä alas helpommin suolainen vai makea ruoka? Ku miusta tuntuu ettei kumpaakaan tee mieli syödä. Oikeestaan ajatuskin mistä tahansa ruuasta on aika epämiellyttävä. Entä miten saatte pidäteltyy ne "yökötysaallot" sisällänne? Mie saan tollasia aaltoja aina esim. kun jossakin haisee liha tai desinfiointiaine. Hyyyi.

Meille on tulossa nyt viikonloppuna ja viikon alusta vieraita juhlimaan siskoni synttäreitä, joten tuskin postailen vähään aikaan, jos ei tuu kummempaa kerrottavaa. Tää ilta menee varmaan siivoillessa ja kaverin kanssa kahvitellessa. Ihana päästä ihan kunnolla ihmisten ilmoille kun nää edelliset päivät on menny vähän kotona yökkärissä nyhvätessä tekemättä yhtään mitään! Ens viikon ohjelma näyttää tältä:

Eli perjantaina on kauan odotettu GAALA, jesjesjes! Pääsee tanssimaan.

Tällasta tälläkertaa, muistakaahan syövän kokeneet kommentoida (toki muutkin kommentit on aina tervetulleita) ja auttaa neitoa hädässä! Heippa ja hirmu ihanaa viikonloppua kaikille :)

Elina

PS. Törmäsin maanantaina verikokeisiin jonottaessani erääseen naiseen, jonka kanssa istuin joskus ihan ensimmäisten hoitokertojeni aikaan vierekkäisissä tiputustuoleissa. Tää rouva tunnisti miut heti ja kyseli kovasti kuulumisia. Jaksan aina hämmästyä, miten ystävällisiä ihmiset on! Puolituntemattomatkin vaikuttaa oikeasti välittävän siitä, miten jakselen. Mun sydän tulvahti täyteen lämpöä, ja musta oli ihana kun tää rouva vielä lähtiessään kääntyi katsomaan minuun ja hymyili: "Kannan sinua ajatuksissani." Awww! Oon muutenki saanu viime päivinä aivan ihania yhteydenottoja ihmisiltä, kiitos kaikille niistä. Ne oikeasti piristää ja laittaa miut hymyilemään joka ikinen kerta :)

PPS. KATTOKAA miten söpön teippitelineen iskä toi miulle yks päivä! Käykää ihmeessä ostamassa jos tykkäätte kaikesta naisellisesta ja pinkistä niin kuin minä, koska tuo tukee Roosa-nauha -kampanjaa ja tuotosta lahjoitetaan euro rintasyöpäpotilaiden keräykseen :) Hyvä ostos siis!

11 kommenttia:

  1. Mulla menee parhaiten alas kylmät ja suolaiset ruoat, ja vielä niin että syö vain vähän kerrallaan (mutta usein). Lisäksi oon huomannut että kannattaa suunnata huomio pois syömisestä: kato vaikka samalla telkkaa tai lue tai surffaa netissä.

    Yökötysaallot onkin sitten kinkkisempiä. Eka pitäis päästä pois hajun ulottuvilta (joo, yritäpä sairaalassa karata käsidesin löyhkää...). Sitten vaan syvään hengittelyä ja ankaraa keskittymistä olon tasaamiseksi. Auttaa jos auttaa, monesti kyllä ei.

    Tsemppiä kovasti, itekin tän syömisasian kanssa painiskelen.

    VastaaPoista
  2. Heipsan taas!

    Mulla ei ole tullut ainakaan toistaiseksi noita hajuun liittyviä yökötyksiä, mutta myönnettäköön että ainakaan näin seuraavana päivänä sytkyjen jälkee ei ruoka kauheasti maistu vaikka nälkä onkin. Mulla tuntuu menevän kaikkein helpoimmin silloin alas jogurtti, viili, smoothiet ja kaikki helposti nieltävä ja viileä ruoka. Pahoinvointiaaltoja yritän yleensä lievittää makaamalla jalat koukussa rauhallisessa paikassa silmät kiinni ja hengitellä syvään. Toivottavasti edes joku näistä vinkeistä auttaa! Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  3. Olen samaa mieltä Iidan kanssa, yrität vain kääntää huomion pois siitä huonosta olosta! Mulla kävi niin, että jos jäin sänkyyn "lepäilemään huonovointisuuteni pois" niin se vain lisäsi huonoa oloa ennestään!

    Mitä ruokaan tulee, niin kannatan pieniä välipaloja ja usein! mulla toimi voimakkaat maut (sekä suolainen että makea) paremmin kuin esim laimea puuro tai leipä. Muistaisin että söin paljon suolakurkkuja, hampurilaisia (roskaruokaa hyvällä syyllä, ihanaa!:D) ja join appelsiinimehua. Mulla auttoi salmiakit pahimpiin yökötyksiin. Eli kun aavistelee, että kohta saattaa suussa maistua lääkkeet, niin leijona-pastilli vaan suuhun!

    Söin AINA lämpimän aterian ennen hoitoja, viimeistään sitten omat makaronilaatikot sairaalassa. Mua ainakin auttoi ettei hoitojen aikana tullut pahaa oloa. Mulla oli muutenkin aina eväät tiputuksissa: sipsiä, karkkia, limpparia ja meetvurstileipää :)

    Ja ihan vaan vinkkinä: se on melko varmaa että sulle jää ainakin vähäksi aikaa yökötyksiä johonkin ruokaan. Eli lempiruokia joita haluat syödä myös hoitojen jälkeen kannattaa vältellä :) Itse en ainakaan voinut sietää paistettua jauhelihaa tortilloissa (niitä tuli tehtyä usein), punaherukkamehua (join hoitojen jälkeisinä päivinä) tai bon aquaa (join lämpimällä bon aqualla polilla lääkkeitä alas). Nykyään syön jo jauhelihaa, mutta aina kun juon (lämmintä) bon aquaa, niin suuhun tulee se ällä hoitojen jälkeinen syto-maku.

    Sulla kun ei ole infuusioporttia, niin kuinka kauan sun tiputukset kestää? Mulla meni portin kanssa yhteensä nelisen tuntia, mutta ilman porttia (siis käteen tiputettaessa) oli menny reippaasti yli kuusi tuntia.

    Ja hei, kaksi enää, JEEEEE!

    -Anna

    VastaaPoista
  4. Pääsäännöllisesti suolaiset meni.välillä söin viikon klementiinejä,välillä viikon puuroa,viikon sylttyä.Valion mehukeitot oli hyviä.jaksamisia.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kaikille vinkeistä! Pitää kokeilla esim. noita mehukeittoja ja salmiakkia, jos vaikka tepsis miullekin :)

    Ja Anna, meen saikulle syto-päivinä aina joskus 8 pintaan, saan sytkyt tippumaan 10-11 välillä ja pääsen pois 14-15 aikaan, eli aika pitkään siellä aina menee =/

    VastaaPoista
  6. joo täälläkin meni mehukeittoa ja salmiakkia...ja mehujäätä...sitkun oli vähän parempi olo niin saatoin syödä aamupalaksi vaik tortilloja...ja välil pyysin vanhemmilta että tuovat osastolle nakkeja tai jotain muuta kylmää...ruokailutottumukset olivat hoitojen aikana hieman epäterveelliset :) mutta silloin saakin olla, jaksamista loppuhoitoihin :D t.maijuli :)

    VastaaPoista
  7. Anonyymi,
    tuota mehukeittoo pitää siis oikeesti kokeilla :--D Miulla kans on osastolla aina mukana omaa evästä, kun ei oikeen uppoo nuo saikun ruuat... Annan itelleni luvan olla vähän hemmoteltu ja nirso lapsi ja tuua omat herkut mukana :D Kiitos kommentista!

    VastaaPoista
  8. Vähän samaa sanon kuin muutkin, eli mulla ainakin meni kylmät ruuat parhaiten. Mehujäätelö oli ihan ehdoton ykkönen, oli kylmää, sai nestettä ja vähäsen kaloreitakin :---)

    Mutta nuihin ns yökötysaaltoihin en osaa kyllä sanoa mitään, mullei tainnu ikinä olla semmosta että joku haju ois aiheuttanu huonoa oloa :/ Joskus jonkun ruuan näkeminen ehkä jos oli muutenkin vähän huono olo, mutta silmäthän on helppo laittaa kiinni :D

    Ja en kyllä usko että tuo patti on mitään pahaa, kun nehän sanoi että hoidot on tehonneet just niinkö pitikin :) Eli antibioottia nassuun vaan!

    Ihanaa joulun odotusta sulle ja koko teidän perheelle <3 Ja hyvää synttäriä siskolles, on syntyny hyvänä päivänä ;)

    VastaaPoista
  9. Hönö,
    vitsi oon tehny kyl nyt ihan päinvastoin ku oon yrittäny syödä lämpimiä ruokia.... Kokeilen kylmää seuraavaks :D

    Miulle tulee tosi voimakkaita yökötyshetkiä, tänäänki on tullu vaikka hoidoista on jo 6 päivää o.O En tykkää.

    Kiitos samoin hirmu ihanaa joulunodotusta siulle ja siun perheelle! JA ONNEEEEEEEEEE, nyt oot sit iha aikuisten oikeesti aikuinen! (; <3

    VastaaPoista
  10. Moi!

    Minä sain sytoja kesällä, joten ruokavalio oli tavallaan kesäisempi, feta-salaatti oli yksi suosikkini. Feta on suolaista ja salaatit sai maistuviksi balsamicolla ja oliiviöljyllä. Tosin makuaisti oli osittain kadoksissa lähes koko kesän...
    Minunkin mielestäni jatkuva pienten välipalojen mussuttelu piti ököoloa poissa. Jogurttia, mehukeittoa, graavilohta uusien perunoiden kanssa jne.
    Ja koska tankkasin sytopäivinä maustettuja kivennäisvesiä ja sitten spuglasin, niin sen jälkeen en ole voinut sietää niiden hajuakaan...edes käsihuuhteissa. Kerran ruiskautin mustikan ja vadelman hajuista käsihuuhdetta käsiin yo-apteekissa ja saman tien tuli yökkäysrefleksi ja piti juosta sokkarin vessaan hinkkaamaan käsiä saippualla.
    Myöskään rose-viiniä en voi juoda, koska se on vaaleanpunaista, kuten eräs sytostaatti. Mut se ei kovin vakava paikka ole, olenkin valkkarin ystävä...:)

    Eli pientä mussua tiheästi, kylmää ja vahvoja makuja!

    Hyvää itsenäisyyspäivää koko teidän poppoolle!

    VastaaPoista
  11. Päivi,
    miulle uppoo salaatit myös! Ne on jotenkin niin raikkaita ja helppoja mussuttaa. Miekin oon huomannut, että varsinkin muutamana sytojen jälkeisenä päivänä ei maistu oikein mikään maku vahvasti suussa. Vois syödä seuraavalla kerralla jotain chiliä niin katotaan alkaisiko makuaisti siitä heräillä....! :D

    Miulle tekee kala ja liha pahaa sekä hajuineen että makuineen. Kana menee vielä joten kuten alas, tosin sitä on tullut syötyä niin paljon nyt, että alkaa melkein sekin tympäistä. Toivon että nää yökötysrefleksit menee pois ajan kuluessa, tai muuten tulee hankala loppuelämä kun en mitään voi syödä pahoinvoimatta =)

    Laitan siulle viestiä Facebookissa lähiaikoina, olisi ihana tavata! Ajattelen teitä usein.

    Terkkuja kaikilta takaisin sekä siulle että Juhalle! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)